Zirkonya diş olarak da bilinen bu kaplama çeşidi diş hekimliğinde estetik ve fonksiyonel tedaviler için kullanılan bir restorasyon tipidir. Bu kaplamalar, yüksek mukavemetli zirkonyum dioksit seramik materyalinden yapılır. Bu kaplamaların özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
Estetik Uyumluluk: Zirkonyum, doğal diş yapısına benzer bir ışık yansıtma özelliğine sahiptir. Bu, dişin doğal bir görünümde olmasını sağlar.
Metal İçermemesi: Zirkonyum, metal içermediği için gri veya siyah renkte bir diş eti çizgisi oluşturmaz. Alerji vb. durumları için güvenlidir.
Dayanıklılık: Zirkonyum, çok sert bir malzemedir. Özellikle arka dişler gibi yüksek çiğneme kuvvetine maruz kalan bölgelerde bile uzun süre dayanır.
Biyouyumluluk: Zirkonyum, vücut dokularıyla uyumludur. Bu, diş etleri ve ağız dokuları için güvenli olduğu anlamına gelir.
Isı İletkenliği: Zirkonyumun düşük bir ısı iletim kapasitesi vardır. Sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerin neden olduğu hassasiyet riskini azaltabilir.
Doğal dişler için gerekli bakım uygulamaları zirkonyum diş kaplamaları için de geçerlidir. Zirkonyum uygulaması pek çok durum için kullanılabilmektedir. Zirkonyum kaplamalar için dişler ölçülür, özel bir laboratuvarda kaplama hazırlanır, daha sonra dişe yapıştırılır. Bu süreç genellikle birkaç ziyaret gerektirir. İşlemin süresi ve maliyeti de bu nedenlere bağlı olarak değişir.