Porselen Kaplama

Porselen kaplama, çeşitli nedenlerle restore edilmesi gereken dişler için kullanılan bir diş hekimliği uygulamasıdır. Bu işlem pek çok nedenle yapılabilir ancak daha çok estetik amaçlı bir işlemdir. Porselen estetik bir seçenek olarak öne çıkmakla birlikte, dayanıklılık gerektiren diş kaplamaları için tercih edilmez.

Porselen kaplama dişler, orijinal dişlere oldukça benzer bir görünüme sahiptir. Materyalin diş yapısına benzer estetik görünümü ve ışık yansıtıcılığı bu işlemlerin oldukça doğal durmasını sağlar. Bu kaplamalar gerekli bakım ve temizliğe dikkat edildiği takdirde uzun süre boyunca kullanılabilir. Özellikle estetik diş hekimliği uygulamalarında sıklıkla tercih edilmektedir.

Porselen Kaplama Diş

Bu kaplamalar daha çok estetik kaygılarla tercih edilen bir diş kaplama materyali ve uygulamasıdır. Porselenin doğal dişlere benzeyen estetik görünümü, özellikle ön diş restorasyonları için sıkça tercih edilmesini sağlamaktadır.

Peki porselen malzemeyle kaplama diş nasıl yapılır?

İşlem diğer kaplama uygulamalarına benzer biçimde ilerler. Öncelikle hasta muayene edilir, ihtiyaç ve beklentileri belirlenir.

  • Restorasyon için uygun miktarda diş dokusu aşındırılır.
  • Aşındırılan dişin ölçüsü alınıp laboratuvara gönderilir.
  • Porselen diş hazır olduğunda alana özel maddelerle yapıştırılır.

Bu dişler de doğal dişler gibi düzenli bakım ve temizleme gerektirir. Düzenli diş hekimi kontrolleri de dişlerin uzun süre kullanılmasını sağlayacak önemli bir etkendir.

Porselen diş kaplaması da kendi içinde farklı türlere ayrılır. Porselen diş kaplama iyi midir? Doğru tercihlerle ve deneyimli bir hekim tarafından uygulanan porselen diş, kullanım ve estetik açısından oldukça iyi sonuçlar ortaya çıkarır.

Porselen Taç (Kaplama): Dişin büyük bir kısmı hasar gördüğünde veya estetik bir iyileştirme gerektiğinde kullanılır.

Porselen Inlay/Onlay: Diş dolgularına alternatif olarak kullanılır. Büyük dolgular için idealdir.

Porselen Laminate Veneer (Lamina): Özellikle ön dişlerde renk, şekil veya hafif konum bozukluklarını düzeltmek için kullanılır.

Porselen Kaplama
Porselen Kaplama

Porselen Diş Kaplama Ne Kadar Dayanır?

Porselen dişler, kişinin kullanımına ve uygulama kalitesine bağlı şekilde uzun süre kullanılabilmektedir. Bu bağlamda “Porselen diş ömrü ne kadar” sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir;

Oral hijyene dikkat edildiği takdirde, diş hekimi tarafından özenli biçimde yapılmış porselenler on yıldan daha uzun süre kullanılabilmektedir. Bu dişler sert yiyeceklerle temas ettirilmemeli, travma oluşturacak durumlardan kaçınılmalıdır. Zira porselen materyali kırılmaya yatkın olabilmektedir. Alttaki dişin doğru biçimde aşındırılmış olması, ölçü alma ve diğer süreçlerin uygun şekilde tamamlanmış olması da uygulamanın kalıcılığı noktasında belirleyicidir.

Porselen diş kaplamalarının temel avantajları şunlardır;

  • Estetik,
  • Dayanıklılık,
  • Doku uyumluluğu.

Bunun yanı sıra amalgam dolgulardan daha pahalı olması, diğer dolgulardan daha hassas oluşu ve diş aşındırma gerekliliği oluşturması bu dolguların dezavantajlarındandır.

Porselen ve zirkonyum farkı şu şekildedir; Zirkonyum kaplamalar daha dayanıklıdır ve tüm dişlerde uygulanabilir. Porselen ise düşük dayanıklılığı nedeniyle daha çok ön diş için kullanılır. Bunun dışında maliyet bakımından porselen diş kaplamalar daha uygun olmaktadır.

Merhaba,
Yardıma mı ihtiyacınız var? Formu doldurun veya bize
info@libredent.com adresinden e-posta gönderin.

İletişim Form

Merhaba, Yardıma mı ihtiyacınız var? Formu doldurun veya bize
info@libredent.com adresinden e-posta gönderin.

İletişim Form