Diş taşı temizliği ağızda mineral, bakteri ve ölü hücrelerin birikmesinden oluşan sert birikintilerin bölgeden uzaklaştırılması işlemidir. Bu taşlar genellikle diş eti çizgisinin hemen üstünde ve altında oluşur. Uzun süre temizlenmedi takdirde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir.
Diş taşı temizliği bir diş hekimi tarafından, uygun fiziksel ve hijyenik şartlar altında yapılır. Kişinin ağız ve diş yapısına, genel sağlık durumuna ve diş taşlarının mahiyetine bağlı olarak işlem detayları değişebilir. Bununla birlikte işlem genellikle tek seans şeklinde planlanır. Uygulama esnasında, hastanın duyarlılığına ve uygulamanın detaylarına bağlı şekilde değişmekle birlikte, anestezik yöntemler pek tercih edilmez.
Diş taşlarının temizlenmesi için sıklıkla tercih edilen yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
Diş Taşı Temizliği Fiyat
Diş sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır. Özellikle dişlerin üzerinde biriken plaklar, zamanla sertleşerek diş taşı oluşumuna yol açabilir. Diş taşı, dişlerin düzenli bakımı yapılmadığında oluşan sert ve sarımsı birikintilerdir. Bu birikintiler, diş taşı oluşmadan önce yumuşak plak formunda bulunur. Ancak zamanla plaklar ve diş taşları diş yüzeyine sıkıca yapışabilir ve diş çürükleri ile diş eti iltihabı riskini artırabilir.
Diş taşı dişleri zedeler ve estetik açıdan hoş bir görüntü oluşturmaz. Bununla birlikte ilerleyen durumlarda kişiyi fiziksel olarak da rahatsız eder. Ayrıca dişlerdeki rahatsız edici hisle beraber ağız kokusuna da neden olabilmektedir. Bu nedenle dişlerin taş oluşumu açısından diş hekimi tarafından düzenli aralıklarla kontrol edilmesi ve gerektiğinde profesyonel temizlik yapılması önemlidir.
Diş taşı temizliği fiyat faktörleri, klinikten kliniğe değişkenlik gösterebilir. Uygulama yapan hekimin deneyim ve uzmanlığı fiyatlar üzerinde etkiye sahiptir. Bununla beraber kullanılan ekipmanlar da işlem fiyatları için belirleyici unsurlardandır.
Bazı diş klinikleri, modern ekipmanlar ve lazer yöntemleri kullanarak temizlik yapabilirken, bazıları daha geleneksel yöntemleri tercih edebilir. Kullanılacak yöntem, diş taşlarının boyutuna, hastanın ağız ve diş sağlığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle uygulama fiyatlarının makul kalması için diş taşlarının çok ilerlemeden temizlenmesi önemli bir husustur.
Diş hekimleri tarafından yapılan kontrollerde, temizlik sıklığı ve yöntemi hakkında önerilerde bulunulabilir. Özellikle bu bakımdan risk taşıyan, diş taşı oluşumuna yatkın olan bireylerde, 6 aylık periyotlarla temizlik önerilir. Ancak bu süreç, kişinin ağız bakım alışkanlıklarına ve diş sağlığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Diş ipi kullanımı ve düzenli diş fırçalama, diş taşı oluşum riskini azaltabilir. Bu nedenle diş hekimleri tarafından bu alışkanlıkların edinilmesi konusunda hastalara bilgi verilmektedir.
Sonuç olarak, diş taşı temizliği fiyatı, seçilen klinik, kullanılan yöntemler ve diş sağlığının genel durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Diş taşı temizliği ve ağız ve diş sağlığına dair diğer konular için Libredent ile iletişime geçebilirsiniz.