Diş eti mantarı, ağız içindeki mantar enfeksiyonlarının diş etlerinde ortaya çıkması sonucu oluşan bir durumdur. Bu enfeksiyonun en yaygın sebebi Candida albicans adlı mantar türüdür. Normal şartlar altında bu mantar, ağız florasında düşük seviyelerde bulunur; ancak bağışıklık sisteminin zayıflaması, uzun süreli antibiyotik kullanımı veya ağız hijyeninin yetersiz olması gibi durumlarda çoğalabilir.
Diş eti mantarı ile mücadele için öncelikle iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı düzenli hale getirilmelidir. Ayrıca, mantar enfeksiyonunun tekrarlamaması için ağız içi antiseptik gargaralar ve doktor tarafından önerilen antifungal ilaçlar kullanılabilir. Bağışıklık sistemini desteklemek, dengeli beslenmek ve stresten kaçınmak da iyileşmeyi hızlandırabilir. Bu sorun ağızda yanma hissi, kızarıklık, beyaz lekeler gibi belirtilerle kendini gösterir.
Diş etinde mantar nasıl geçer? Bu sorun, pek çok ağız ve diş hastalığına da yol açabilecek ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle diş etlerinde mantar belirtisi olan kişilerin diş hekimine başvurması önemlidir. Evde uygulanacak tedaviler kalıcı çözüm oluşturamayacağı gibi, bilinçsiz uygulamalar farklı sorunlar oluşmasına da yol açabilir. Ağız ve diş temizliğine dikkat etmek sorunun oluşmasını ya da ilerlemesini engelleyebilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi de diş eti mantar hastalığının iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Diş Eti Mantarı İltihabı
Diş eti mantarı, ağız sağlığını olumsuz etkileyen bir durumdur. Ağızda Candida mantarının aşırı çoğalması sonucu oluşur. Diş eti mantarının ilaçları bu enfeksiyonun kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynar.
Diş eti mantarları ağız içinde beyaz lekeler, şişme, diş etinde hassasiyet ve iltihaplanma ile kendini gösterebilir. Bu durumda diş eti mantar tedavisine hemen başlanması, enfeksiyonun yayılmasını önleyecektir.
Diş eti mantarı tedavisi için çoğu durumda antifungal ilaçlar reçete edilmektedir. Bu süreçte ağız hijyenine dikkat etmek de daha fazla önem kazanır. Ağız içi hijyeni artırmak, enfeksiyonun ilerlemesini önlemek için çok önemlidir. Diş fırçalama, diş ipi kullanma ve antiseptik gargaralar, ağız içindeki mantarın yayılmasını engelleyebilir. Ancak bu önlemler tedavi için tek başına yeterli değildir.
Bu mantar türü ağızdaki pek çok bölgeye yerleşebilir. Diş etindeki mantar dilde mantar enfeksiyonu gibi diğer ağız problemleriyle birleşebilir. Bu durumda enfeksiyon daha ciddi bir boyuta ulaşabilir. Ağız mantarı, özellikle diş etlerinde ve dilde beyaz lekelerle kendini belli eder. Bu lekeler diş etlerinde beyazlaması şeklinde ortaya çıkar. Söz konusu problem tedavi edilmezse dişeti çekilmesi gibi sorunlara yol açabilir.
Evde uygulanabilecek yöntemler arasında ağız hijyeninin sağlanması ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması yer alır. Ancak, diş eti mantarı nasıl geçer evde sorusunun doğru bir yanıtı yoktur. Bu problemin çözümü için profesyonel yardım almak en güvenli yoldur.
Libredent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, diş eti hastalıkları ve diğer pek çok ağız ve diş sağlığı/estetiği uygulamasını yapmaktadır. Detaylı bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.