Çene Cerrahisi

Çene Cerrahisi

Çene cerrahisi diş, çene ve çene eklemlerini kapsayan tüm problem ve hastalıklar için tanı ve cerrahi işlemleri yapan bilim dalıdır. Bu alandaki tedaviler çene yapısındaki anormallikleri, doğumsal deformasyonları, travma sonucu oluşan hasarlar veya çene ile ilgili diğer tıbbi durumlar için kullanılır.

Çene cerrahisi hem estetik hem de fonksiyonel iyileştirmeler sağlayabilir. Bu işlem ortodonti tedavileriyle birlikte de kullanılabilmektedir. Bu sayede hastanın çiğneme, konuşma ve nefes alma fonksiyonları iyileştirilebilir ve yüzün görünümü değiştirebilir. Bu uygulamayı yapmaya yetkili cerrahlar hem diş hekimliği hem de tıp alanında çeşitli eğitim ve uzmanlıkları tamamlayarak alanda çalışma yapma yetkisi kazanmaktadır.

Ağız ve Çene Cerrahisi

Ağız ve çene cerrahi ağız, çene, yüz ve çevresindeki yapıların hastalıklarını, yaralanmalarını ve bozukluklarını tedavi eden bir tıp dalıdır. Bu alandaki hekimler implanttan yüz travması cerrahisine dek pek çok alandaki çalışma yapabilir. Ağız diş ve çene cerrahı olan hekimlerin anesteziyoloji, plastik cerrahi ve genel cerrahi alanında da yeterli donanım ve pratiğe sahip olması gerekmektedir.

Ağız ve çene cerrahisi, ağız, çene ve yüz bölgesindeki çeşitli sağlık sorunlarını tedavi eden önemli bir tıbbi dal olarak öne çıkar. Bu alandaki uzmanlar temporomandibular eklem bozuklukları, ortognatik cerrahi gibi pek çok işlem için tedavi seçenekleri sunarlar. Bu alandaki çalışmalar tükürük bezleri sorunları ya da genel anestezi altında gerçekleştirilen diş çekimi vb. de olabilmektedir.

Çene cerrahi, ortognatik cerrahi adıyla da bilinmektedir ve genel olarak çene yapısındaki doğuştan gelen veya sonradan oluşan bozuklukları düzelten bir prosedürdür. Bu cerrahi, çene hizasındaki sorunları düzelterek hastaların çiğneme, konuşma ve solunum fonksiyonlarını iyileştirmeyi amaçlar. Ayrıca estetik görünümü de önemli ölçüde iyileştirebilir.

Temporomandibular eklem bozuklukları ve yine ağız sağlığı ve genel sağlık için hayati önemi olan tükürük bezlerinde ortaya çıkabilen tıkanma, iltihaplanma vb. sorunları da bu alandaki çalışmalarla tedavi edilebilmektedir.

Çene Cerrahisi

Çene Cerrahisi Ankara

Çene cerrahisi Ankara ve diğer pek çok şehirde özel hastanelerde, poliklinik ve devlet hastanelerinde bulunan bir birimdir. Bu alandaki çalışmalar hem estetik hem de fonksiyonel iyileştirmeler sağlar.

Ankara çene cerrahı tarafından yapılabilecek bazı tedavi uygulamaları şu şekildedir;

Alt çene geriliği: Çenenin yeterince gelişmemesi durumudur ve hem estetik hem de fonksiyonel problemlere yol açabilir. Çene cerrahları, bu durumu düzeltmek için çeşitli yöntemler uygular.

Çene kayması: Bu problem genellikle travma veya doğumsal anomaliler sonucu ortaya çıkar. Çene hizalanmasında ve dişlerde soruna yol açabilmektedir, bu alandaki çalışmalarla düzeltilmektedir.

Çene Cerrahisi

Çene kemiği problemleri: Çene kemiği sorunları, kırıklar veya enfeksiyonlar gibi çeşitli nedenlerle meydana gelebilir. Cerrahi işlemler çene kemiğinin yeniden yapılandırılması ve iyileşmesi sağlar.

Diş çekimi: Bu işlem zarar görmüş ve kurtarılamayacak durumdaki dişlerin alınması için diş hekimi tarafından yapılan işlemdir. Bazen bu dişlerin çene cerrahi uzmanı tarafından çekilmesi gerekebilir.

Yarık damaklı olmaya bağlı sorunların tedavisi, bazı diş eti ameliyatları, implant işlemleri vb. de çene cerrahı tarafından yapılabilmektedir.

Libredent, Ankara çene cerrahi uzmanı hekimler aracılığıyla bu alandaki pek çok tedaviyi uygulayabilmektedir. Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çene cerrahisinin diğer bir adı “oral ve maksillofasiyal cerrahi”dir. Bu terim, ağız (oral), çene (maksilla) ve yüz (fasiyal) bölgelerindeki cerrahi işlemleri ifade eder. Tüm çene cerrahi uygulamaları, bu alanda uzmanlaşmış cerrahların yaptığı işlemleri kapsamaktadır.

Ortognatik cerrahi yani çene bozukluklarının düzeltilmesi, dental implant uygulamaları, bazı diş çekimi işlemleri, sinüs kaldırma çene cerrahi tarafından yapılan tedavi uygulamalarındandır. Yüz travmaları, çene kisti ameliyatı vb. için de bu alanda uzmanlaşmış kişilerden destek alınmaktadır.

Bu alanda uzmanlaşmış hekimler farklı durumlarda cerrahi uygulamalar yapabilir. Yarık damaklılık, ciddi yüz travması ameliyatları için bu alanda uzmanlığı bulunan hekimlerden destek alınmaktadır. Cerrahi ortodonti uygulamaları da çene cerrahi biriminden destek alınarak tedavi edilir.

Burada çene ameliyatı nedeni ve kapsamı öne çıkmaktadır. Bu biçimdeki şikayetler için öncelikle diş hekimlerine başvurulur. Bu hekimler ise genellikle hastayı bir çene cerrahına yönlendirecektir. Bazı ameliyatlarda plastik cerrahlar, KBB uzmanları da yer alabilir.

Gömülü kalmış dişler, için ve bazı özel durumlarda bu şekilde diş çekimi uygulanır. Cerrah, dişin etrafındaki diş eti dokusunu keserek ve gerektiğinde kemik dokusunu kaldırarak dişi erişilebilir hale getirir. Gömülü diş ameliyatı için kemik dokusunun bir kısmının çıkarılması gerekebilir.